Ook volwassenen en ouderen kunnen logopedie volgen bij logopediepraktijk Leerplein Zwolle. Logopedist Sanne van Emmen vertelt je graag hoe ze je kan helpen. Stuur mailtje of bel Sanne. Ze denkt graag met je mee!
Logopedie is gespecialiseerde paramedische zorg. Als je kind moeite heeft met spreken of het gebruiken van taal, krijgt het meestal logopedie. De logopedist kan je kind helpen met taal, tekstbegrip, nasaal spreken, stem, lezen, horen of mondgedrag.
Allereerst vindt er een intake plaats, om de logopedische hulpvraag in kaart te brengen en kijken we of logopedie de juiste vorm van zorg is voor je kind. Vervolgens doet onze logopedist een logopedisch onderzoek om de beginsituatie in kaart te brengen.
Er zijn veel logopediepraktijken gevestigd in Zwolle. Deze geven allemaal alléén logopedie als dienst. Het unieke van Leerplein Zwolle is dat we naast logopedie ook bijles en huiswerkbegeleiding geven. Onze logopedist kan hierdoor naar de totale ontwikkeling kijken van je kind en adviseren welke vorm van begeleiding het best passend is.
In de praktijk zien we dat veel kinderen logopedie en bijles combineren. Je kind komt bijvoorbeeld voor het verbeteren van de uitspraak naar logopedie en volgt bijles voor het versterken van de rekenvaardigheid. Veel ouders geven aan dat de reden is waarom ze kiezen voor begeleiding bij logopediepraktijk Leerplein Zwolle.
Het is aan te raden om op tijd contact op te nemen met de logopedist en indien nodig logopedie te volgen. Hoe eerder je start met de logopedie behandeling, hoe effectiever het logopedie traject zal zijn voor je kind. Herken je 2 of meer signalen bij je kind? Neem dan contact op met onze logopedist Sanne van Emmen.
De logopedie behandelingen zien er verschillend uit. Je kind kan oefenen met zinsbouw, het lezen verhalen en werkt hiermee aan de leesvoorwaarden en het verkleint de kans op leesproblemen. Ook kan je kind in gesprek gaan over de tekst voor het versterken van het tekstbegrip. Daarnaast kan je kind oefenen met de knoop om de lipspieren meer kracht te geven en het aannemen van een juiste houding voor een beter stemgebruik. Ook kan je kind oefenen met de uitspraak van letters, klanken, morfemen of woorden.
Nee, je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts voor het volgen van logopedie. Je kan zelf contact opnemen met onze logopedist. Wij hebben contracten afgesloten met bijna alle zorgverzekeraars, behalve A.S.R, Ditzo en Europeesche Verzekeringen. Zorgverzekeraars vergoeden logopedie volledig vanuit de basiszorgverzekering. De behandelingen declareren we bij de zorgverzekeraar. De kosten voor logopedie vallen onder het eigen risico, maar het eigen risico is niet van toepassing op verzekerden tot de 18 jaar.
We maken kennis met elkaar. Onze logopedist luistert naar je situatie, je hulpvraag en stelt vragen over je (taal) ontwikkeling. Ze geeft vervolgens aan hoe het logopedie traject (eenmalig onderzoek of onderzoek en behandeling) er uit gaat zien, wat de verwachte behandelduur is en wat het gewenste resultaat is na de logopedie behandeling.
We starten altijd met een logopedisch onderzoek, om te ontdekken waar je kind staat in zijn/haar ontwikkeling en om te zien of er sprake is van een achterstand ten opzichte van leeftijdsgenoten. Als het logopedisch onderzoek is afgerond ontvang je een verslag van de resultaten.
Nu gaan we met de inhoud aan de slag. De logopedist doet gevarieerde oefeningen met je kind op basis van het opgestelde behandelplan.
Volg je al weer een half jaar logopedie? Dan is het tijd voor een evaluatiegesprek met onze logopedist. Ze geeft aan wat je kind geleerd en ontwikkeld heeft in het afgelopen half jaar. Daarnaast geeft ze aan of de logopedische behandeling wordt voortgezet of afgerond. Het evaluatiegesprek vindt elk half jaar plaats. In sommige situaties wordt er in overleg met ouders en kind een behandelpauze ingelast.
Als de behandeldoelen zijn behaald, wordt de logopedie afgesloten. De logopedist schrijft een eindverslag en nodigt je uit voor het evaluatieonderzoek van QuestPro.
Elk kind is uniek en daarom gaat logopedist Sanne van Emmen graag vrijblijvend met je in gesprek, om te zien hoe we je kind het beste kunnen helpen. In een kort (telefonisch) gesprek kan ze als snel inschatten wat ze kan betekenen voor de hulpvraag van je kind. Ik hoor graag van je!
Sanne van Emmen
Logopedist bij Leerplein Zwolle
Heb je nog een vraag over logopedie bij logopedieprakraktijk Leerplein Zwolle?
Ja, logopediepraktijk Leerplein Zwolle is gewoon open. Zoveel mogelijk behandelingen geven we via online videobegeleiding. Ook nieuwe cliënten kunnen in deze periode starten met logopedie. Onze logopedist Sanne van Emmen kan de DTL screening, het onderzoek en de behandelingen allemaal verzorgen via online logopedie. Alle zorgverzekeraars vergoeden online logopedie vanuit het basispakket. Online logopedie valt onder het eigen risico, maar het eigen risico is niet van toepassing op kinderen tot 18 jaar. Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts voor het volgen van online logopedie. Je kan dus rechtstreeks contact opnemen met onze logopedist voor het plannen van een afspraak. Wil je liever in onze praktijk aan de Mannagras 33 logopedie volgen? Neem dan ook contact op met onze logopedist. We ontvangen weer een beperkt aantal cliënten op de praktijklocatie.
Je kan online logopedie volgen via de laptop, tablet of smartphone. Het beste kan je online logopedie volgen via de laptop, omdat hiervan het scherm groter is, het geluid sterker en het beeld van de camera scherper is. De tablet of iPad is een goed alternatief voor de laptop. Een smartphone of iPhone met een groot scherm is ook geschikt voor het volgen van online logopedie. Daarnaast is een stabiele internetverbinding belangrijk. Dat kan thuis via de wifi of het 4G-netwerk. Let op! Videobellen kost veel MB's per minuut, daarom raden we aan om alleen gebruik te maken van het wifi netwerk. Probeer zo dicht mogelijk bij de wifi router plaats te nemen. Hoe groter de afstand tot de wifi router, hoe zwakker de wifi verbinding is. Onze logopedist Sanne van Emmen legt per e-mail uit hoe onze video software werkt. Ook kan ze je per Whatsapp en telefoon helpen bij het tot stand brengen van de video verbinding.
Tijdens het coronavirus hanteren we onze normale openingstijden. We zijn op maandag t/m vrijdag geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Op woensdagavond zijn we geopend tot 20.00 uur. Ook op zaterdagochtend zijn we op afspraak geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Op zondag zijn we gesloten. We proberen de logopedie behandelingen zo veel mogelijk online te plannen.Dit doen we in overleg met de cliënt en de ouders.
Je kan jezelf of je kind aanmelden voor logopedie door een afspraak te plannen of door onze logopediepraktijk te bellen.
Niet iedereen heeft een logopediebehandeling nodig. Zowel kinderen, volwassenen als ouderen kunnen logopedie nodig hebben. Volwassenen kunnen zelf duidelijk aangeven welke problemen ze hebben met betrekking tot spraak, ademhaling en andere mondproblemen, maar kinderen kunnen dit vaak nog niet. Als je aan je kind merkt dat hij of zij problemen heeft met ademhaling, taal of spraak is logopedie aan te raden. Enkele problemen waarvoor logopedie noodzakelijk is, is als je kind ademhalingsproblemen heeft. Voorbeelden van dit probleem zijn: langdurige heesheid, keelpijn en ademnood tijdens het spreken en het gevoel hebben dat hij een brok in zijn of haar keel heeft.
Ook voor taal- en spraakproblemen is logopedie te adviseren. Taal- en spraakproblemen kunnen zijn: moeite om woorden te begrijpen en duidelijk uit te spreken, dyslexie en nasale spraak. Spreekt je kind bijvoorbeeld de R uit als een S, ook daarmee kan logopedie helpen.
Als laatste kun je bij een logopedist terecht wanneer je kind een afwijkende mondgewoonte heeft zoals; moeite om de lippen te sluiten, moeite met slikken, duimen bij kinderen ouder dan 1 jaar en problemen om voedsel goed te kauwen.
Logopedie is een medische behandeling en wordt dus vergoed door de zorgverzekeraar. Een logopedische behandeling is opgenomen in de basisverzekering. Je hoeft dus geen aanvullende verzekering erbij te nemen om te zorgen dat logopedie wordt vergoed door de verzekeraar. Wel valt logopedie onder het eigen risico, maar voor verzekerden onder de 18 jaar zijn er voor de cliënt geen verdere kosten aan verbonden. Wij zijn direct toegankelijk. Je hebt dus geen verwijzing van de huisarts nodig en kan direct contact met ons opnemen. De behandelingen voor logopedie declareren we rechtstreeks bij de zorgverzekeraar. Wij hebben contracten afgesloten met bijna alle zorgverzekeraars, behalve A.S.R, Ditzo en Europeesche Verzekeringen.
Bij jonge kinderen is het soms fijn als je ouder mee naar binnen gaat tijdens de logopedie behandelingen. Je ziet dan wat je kind leert en kan je kind stimuleren om goed mee te doen. Naarmate je kind wat ouder wordt geeft het vaak zelf al aan dat het graag alleen logopedie wil volgen. Ook merken we dat sommige kinderen zich beter kunnen concentreren als je als ouder niet aanwezig bent tijdens de logopedie behandelingen. Zij zijn namelijk nieuwsgierig naar wat de ouder doet of vindt en letten hierdoor minder goed op. Onze logopedist kan je adviseren of het verstandig is om juist wel of niet aanwezig te zijn tijdens de logopedie behandeling.
Hoelang je logopedie moet volgen, hangt af van de ernst van het probleem. Een gemiddelde behandelperiode duurt enkele maanden, maar in meer sommige gevallen kan een behandeling wel een jaar duren. De behandelingen die een jaar duren, zijn bijvoorbeeld behandelingen van ernstige taalproblemen en ernstige taalachterstanden. De logopedist bij Leerplein Zwolle geeft je kind ook oefeningen mee voor thuis, zodat je de behandeling thuis voort kunt zetten. Dit zorgt ervoor dat het probleem van je kind sneller verholpen is. Een behandeling duurt gemiddeld 30 minuten, waarvan de laatste paar minuten worden besteed aan het verslag en rapportage.
De eerste logopedie behandeling ziet er een stuk anders uit dan de volgende afspraken. De eerste afspraak is een intakegesprek. De ouders zullen bij deze behandeling in ieder geval aanwezig zijn. Via de ouders probeert de logopedist zo veel mogelijk informatie te verzamelen over het probleem waar je kind mee worstelt. Ook wordt er gekeken of het probleem wel verholpen kan worden door logopedie te volgen. De eerste afspraak is dus nog niet de behandeling zelf, maar een voorbereidend gesprek/screening. De logopedist zal na de eerste afspraak bekijken hoe zij je kind het beste kan helpen en stelt vervolgens een behandelplan op. De tweede afspraak bij de logopedist is ook meteen de eerste behandeling.
Er zijn veel verschillende redenen waarom een kind of een volwassene logopedie wil volgen, wat betekent dat er ook veel verschillende behandelingen mogelijk zijn. Voor elk probleem is er een andere behandeling nodig: zo is er voor taalproblemen natuurlijk een andere behandeling nodig dan wanneer je kind moeite heeft met het uitspreken van bepaalde letters of klanken. Daarom is het ook lastig te zeggen hoe een gemiddelde behandeling eruit ziet. Een afspraak duurt een half uur. Het grootste gedeelte van deze tijd wordt gebruikt om het probleem van jou of je kind te verminderen door middel van bepaalde oefeningen. De laatste paar minuten worden besteed aan de opmaak van het verslag en verdere rapportage.
Logopedische behandelingen worden vaak automatisch gekoppeld aan kinderen met spraakproblemen, maar niets is minder waar. Ook volwassenen en ouderen kunnen logopedie volgen. Het is wel zo dat kinderen vaker logopedie volgen, omdat de ouders of de omgeving moeite hebben met de communicatie. De ouders besluiten vervolgens om hun kind logopedie te laten volgen. Wanneer een kind op jonge leeftijd logopedie heeft gevolgd, heeft hij of zij hier zijn hele leven profijt van, waardoor het op latere leeftijd geen logopedie meer hoeft te volgen. Een kind dat geen logopedie heeft gevolgd, maar wel problemen heeft met de spraak kan daarom op latere leeftijd logopedie willen volgen. Ook is logopedie mogelijk wanneer je door bijvoorbeeld hersenletsel een deel van je spraak of motoriek in je gezicht bent verloren. Een logopedist kan met jou deze problemen verminderen. Ouderen kunnen dus prima logopedie volgen.
Om logopedie te volgen heb je geen verwijzing nodig van een arts. In 2011 is er een maatregel ingevoerd waardoor je nu zonder verwijzing van de arts logopedie kunt volgen. Deze maatregel heet de Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL) en betekent dat logopedie direct toegankelijk is, dus dat je zonder verwijzing een logopedische behandeling kunt volgen. Alle zorgverzekeraars vergoeden een logopediebehandeling wanneer je zonder verwijzing van een arts de behandeling gaat volgen. Deze behandelingen vallen wel onder het eigen risico. Wij hebben contracten afgesloten met bijna alle zorgverzekeraars, behalve A.S.R, Ditzo en Europeesche Verzekeringen.
Kinderen hechten veel waarde aan bekende situaties. Vooral jonge kinderen hebben dit. Soms voelen kinderen zich ongemakkelijk in een nieuwe situatie en dit kan ook voorkomen bij nieuwe mensen in een bekende situatie: daarom heeft je kind bij Leerplein Zwolle een vaste logopedist. Een vaste logopedist betekent dat zij meer weet over je kind en op die manier dus beter weet wat voor je kind een geschikte methode is om het te behandelen. Dit is fijn voor zowel jou en je kind als voor de logopedist zelf. Je kind voelt zich veiliger en meer thuis in de omgeving, zeker wanneer de ouder er niet bij is. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker de oefeningen wil doen. Je zult hiervan dus sneller het resultaat merken. De logopedist kan zo makkelijker de ontwikkeling van je kind in de gaten houden en dus voor efficiëntere behandelingen zorgen.
Een goede logopedist is niet alleen iemand die het probleem van jou of van je kind kan oplossen, maar is ook iemand die met je meedenkt en bij wie je het gevoel krijgt dat hij of zij echt begaan is met je kind. Een goede band tussen logopedist en patiënt is cruciaal voor een goed eindresultaat. Heeft je kind minder affiniteit met een behandelaar, dan zal hij of zij minder zijn best doen om het gewenste resultaat te behalen. Daarentegen staat ook dat wanneer je kind een goede band heeft met de behandelaar hij of zij meer zijn best gaat doen voor een behandeling. Naast dat een logopedist een goede band met je kind moet kunnen vormen, moet de logopedist natuurlijk ook bevoegd zijn om de behandeling te geven. Een goede logopedist staat ingeschreven bij het Kwaliteitsregister voor Paramedici (KP). Dit betekent dat de logopedist wordt getoetst of hij of zij over de kwaliteitseisen beschikt om het vak te mogen uitoefenen. De logopedist bij Leerplein Zwolle, Sanne van Emmen, staat geregistreerd in dit register en beschikt daarom over de nodige kwaliteitseisen waar een logopedist aan moet voldoen.
Wanneer je kind jonger is dan 16 jaar hebben de ouders/verzorgers recht om het logopedie dossier van hun kind in te zien. Dit is geregeld via de WGBO (Wet op geneeskundige behandelingsovereenkomst). Wanneer een kind ouder is dan 16 jaar, mag het zelf beslissen of de ouder inzage heeft in het logopedie dossier. Ook mag het dan beslissen of andere familieleden, zoals ooms en tantes, inzage mogen hebben in het logopedie dossier.
Wanneer je niet gespecialiseerd bent in het geven van logopedische behandelingen, is het niet verstandig om op eigen houtje je kind bijvoorbeeld beter te laten articuleren. Als je niet bevoegd bent voor het geven van dit soort behandelingen, weet je dus ook niet hoe jij je kind van zijn probleem af kan helpen. Wel is het zo dat je de taalontwikkeling van je kind kunt stimuleren, waardoor een mogelijke logopedische behandeling in de toekomst minder intensief zal zijn. Wanneer een kind jonger is dan 7 is het gevoelig voor taal. Dit betekent dat de taalontwikkeling het snelst verloopt wanneer je kind jonger is dan 7. Tot deze tijd kun jij je kind al veel woorden leren en waar nodig de uitspraak verbeteren. Zegt je kind bijvoorbeeld vaak een bepaald woord verkeerd, dan kun je dat tot deze leeftijd nog eenvoudig corrigeren. Een goede manier om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren, is door bijvoorbeeld je kind elke avond tien tot twintig minuten voor te lezen. Dit zorgt ervoor dat je kind bekend wordt met de woorden en de context ervan en de grammaticale regels beter kent. Blijft je kind een slechte articulatie houden, hoewel het al veel woorden kent, dan is het niet erg om hiervoor een logopedist in te schakelen. Een logopedist kan in een korte tijd je kind van dit probleem afhelpen.
Een kind van twee jaar hoeft doorgaans nog geen logopedie te volgen, maar het kan natuurlijk wel. Zegt je kind bijvoorbeeld nog erg weinig woorden, dan kan de logopedist onderzoeken of het komt doordat het moeite heeft om te praten of dat het de concentratie nog niet heeft. Er geldt natuurlijk wel dat je het beste zo vroeg mogelijk kan ingrijpen wanneer je een probleem vermoedt, want op een hogere leeftijd wordt het steeds moeilijker om een probleem te verhelpen. Spreekt je kind nog erg weinig woorden, dan kan dit probleem wel worden verholpen als het naar de basisschool gaat en veel meer in contact staat met andere kinderen.
Kan je kind al wel meer woorden uitspreken dan leeftijdsgenoten, maar is het nog erg onverstaanbaar, dan kan het zijn dat je kind moeite heeft met het uitspreken van bepaalde letters en klanken. Dit is een probleem om zo vroeg mogelijk te verhelpen. Het is niet erg als je denkt dat je kind moeite heeft met zijn of haar stem, maar het niets blijkt te zien. Wij hebben liever dat je contact met ons opneemt, maar dat het uiteindelijk niets blijkt te zijn dan wanneer je er later achterkomt dat je kind wel een spraakprobleem heeft. Neem dus ook bij vragen gewoon contact met ons op via het contactformulier of bel naar 06-22544402.
Ben jij ook benieuwd wat onze logopedist Sanne van Emmen van Leerplein Zwolle voor je kan betekenen? De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) heeft een video gemaakt die goed beeld geeft van wat Sanne voor je kan betekenen.
A | N | ||
O | |||
B | R | ||
C | S | ||
F | |||
G | |||
T | |||
H | |||
V | |||
I | |||
W | |||
K | |||
L | Z | ||
M | |||
Elk kind is uniek en daarom gaat logopedist Sanne van Emmen graag vrijblijvend met je in gesprek, om te zien hoe we je kind het beste kunnen helpen. In een kort (telefonisch) gesprek kan ze als snel inschatten wat ze kan betekenen voor de hulpvraag van je kind. Ik hoor graag van je!
Sanne van Emmen
Logopedist bij Leerplein Zwolle
Leerplein Zwolle
Mannagras 33
8043 KC Zwolle
in de wijk Stadshagen
maandag t/m vrijdag
9:00 - 18.00 uur
zaterdag & zondag
gesloten
© 2024 Leerplein Zwolle