Afwijkend-mondgedrag


Afwijkend mondgedrag


Bij afwijkend mondgedrag spreken we van een abnormale functie van de mond die kinderen zichzelf aanleren op jonge leeftijd. Hierdoor is het vaak moeilijk voor hen om deze gewoonte af te leren. Bij afwijkend mondgedrag raken de spieren in de mond uit evenwicht met een afwijking in de kaak- en/of gebitsstand als gevolg. Er zijn veel verschillende aspecten van afwijkend mondgedrag. Waar de een aangeboren is, is de ander aangeleerd.

 

Welke vormen van afwijkend mondgedrag zijn er?

De ruimte meerderheid van het afwijkend mondgedrag is aangeleerd en dus makkelijk weer af te leren of te voorkomen. Een van de weinige aangeboren afwijkende mondgedrag is schisis, oftewel een hazenlip. Bij deze aandoening sluit het gehemelte en de bovenlip of -kaak van een baby niet helemaal. Gelukkig komt deze aandoening niet heel veel voor. De kans dat je kind wordt geboren met deze aandoening is 1 op de 500.



Enkele voorbeelden van afwijkend mondgedrag dat aangeleerd is, zijn:

  • duim-, vinger- en speenzuigen. Alhoewel het zuiggedrag een natuurlijke reflex is van je baby, is het duimzuigen te voorkomen en af te leren. Niet alle baby’s duimzuigen immers. Het gevolg van duimzuigen is dat je kind hierdoor scheve tanden krijgt en op latere leeftijd een beugel moet.
  • open mondgedrag. Bij open mondgedrag verloopt de ademhaling van een kind via de mond in plaats van via de neus. Door open mondgedrag is het kind vatbaarder voor ziektes en heeft hij of zij vaak een droge keel.
  • nagelbijten. Deze afwijking is bij iedereen wel bekend en meer dan de helft van de mensen maakt zich hieraan schuldig. Het schadelijke van nagelbijten is dat je gebit er sneller door slijt en dat je kind ziek kan worden door het vuil dat er onder zijn of haar nagels zit.
  • afwijkende lipgewoonten, zoals liplikken. Bij liplikken bevochtigt je kind zijn of haar lippen te vaak. Dit is geen probleem, totdat het dwangmatig matig wordt: een rood gebied rondom de mond van je zoon of dochter, schilferige lippen en/of barstjes in de lippen van je kind.
  • afwijkend slikken. Bij afwijkend slikken komt de tong tegen of tussen de tanden. Het gevolg van langdurig afwijkend slikken van je kind is dat zijn of haar tanden scheef gaan staan en dus op latere leeftijd langer een beugel moet dragen. Een oorzaak van afwijkend slikken, is het duimzuigen. Belangrijk om dit zuiggedrag van je kind zo vroeg mogelijk te stoppen.

 

Hoe herken ik afwijkend mondgedrag?

Gelukkig is bijna elke vorm van afwijkend mondgedrag makkelijk te herkennen bij je kind. Het snelst herken je het duimzuigen en het nagelbijten natuurlijk. Liplikken is ook snel te herkennen, maar je kan misschien denken dat dat normaal is en dus valt het je minder snel op. Het is lastig om liplikken bij jonge kinderen te voorkomen of tegen te houden.


De vormen van het afwijkend mondgedrag die moeilijker te herkennen zijn, zijn het open mondgedrag en het afwijkend slikken. De tandarts kan vertellen of je zoon of dochter afwijkend slikt en hem of haar daarna doorverwijzen naar een logopedist.