Gehoorproblemen


Gehoorproblemen


Het is vervelend als je erachter komt dat je kind een gehoorprobleem heeft, want dit maakt de communicatie een stuk lastiger. Het oor is een complex en gevoelig zintuig, waardoor er snel dingen mis kunnen gaan. Een goed gehoor is belangrijk om informatie in de vorm van geluiden op te slaan in de hersenen. Onder gehoorproblemen verstaan we alle problemen die het gehoor aantasten. Vormen van gehoorproblemen zijn doofheid en bepaalde toonhoogten niet meer kunnen horen.

 

Vier oorzaken van gehoorproblemen

Oorzaken van gehoorproblemen zijn bij kinderen hetzelfde als bij ouderen, maar komen in andere verhoudingen voor. Mogelijke oorzaken van gehoorproblemen zijn:

  • een prop in het oor. Als je kind een prop in zijn of haar oor heeft, kan dit voor vervelende situaties zorgen. Ten eerste dringt het geluid niet verder door in het oor van je kind, waardoor hij of zij slechter zal horen. Ten tweede raakt het trommelvlies beschadigd, waardoor deze niet meer goed functioneert.
  • een afwijking aan de gehoorbeentjes. In dit geval komt geluid minder goed door het oor van je kind naar het slakkenhuis, waar geluid wordt opgevangen.
  • problemen in het slakkenhuis. Het slakkenhuis is de plek waar alle frequenties van het geluid binnenkomen. De haartjes in het slakkenhuis kunnen beschadigen door voor een lange tijd naar harde muziek te luisteren. Bij een beschadiging van deze haartjes is de gehoorschade permanent.
  • aangeboren. Een pasgeboren kind kan al gehoorproblemen hebben. Slechthorendheid is dan aangeboren en is het gevolg ervan dat iets niet goed is gegaan tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder. Voorbeelden hiervan een groeistoornis van de gehoorgang of een onvolledige ontwikkeling van het oor bij je kind.

 

 


Gevolgen gehoorproblemen

Welke gevolgen gehoorproblemen voor jou en je kind hebben, hangt af van de ernst van het probleem. Als je kind helemaal doof is, zijn de gevolgen erger dan wanneer hij of zij wordt geboren met een lichter gehoorprobleem. Doofheid kan zowel aan één als twee oren optreden.


Een prop in het oor van je kind heeft geen gevolgen. Het voelt drukkend aan in het oor van je kind, maar de huisarts kan deze prop er makkelijk uithalen. Probeer het er zelf niet uit te halen, want hiermee beschadig je het oor van je kind.


De gevolgen een beschadiging in het slakkenhuis door te harde muziek heeft ernstige gevolgen voor je kind. De haartjes worden dan permanent beschadigd, waardoor je kind bepaalde toonhoogtes en zachte geluiden niet meer kan horen.


Een ernstig gevolg van gehoorverlies is taalachterstand. Als je kind slechthorend wordt geboren, krijgt hij of zij minder mee wat jullie als ouders tegen hem of haar zeggen. Hij of zij zal meer zijn best moet doen om op hetzelfde taalniveau als leeftijdsgenoten te komen. Als je kind helemaal doof wordt geboren, leert hij in deze fase van zijn leven helemaal geen taal. Als je ervoor kiest om een gehoorapparaat voor hem of haar aan te schaffen, zal je kind op latere leeftijd de taal moeten aanleren. Op een later leeftijd, ook al is dit bijvoorbeeld 5 jaar, gaat dit een stuk moeilijker dan toen hij nog een baby was.