Zelfvertrouwen hebben is een mooie eigenschap. Het houdt in dat je vertrouwen hebt in je eigen kunnen, maar dat je daarnaast ook je zwakke kanten ziet en omarmt. Ze zijn niet van bang van een tegenvaller, maar gebruiken deze juist om ervan te leren. Mensen met zelfvertrouwen kennen zichzelf, ze weten wat ze kunnen en trekken zich daarom weinig aan wat anderen over hen denken. Kinderen die veel zelfvertrouwen uitstralen, hoeven dit niet per se te hebben. Ze willen daarmee vooral aan hun klasgenoten laten zien dat ze stoer of tevreden met zichzelf zijn. Naast zelfverzekerdheid is er ook nog zelfoverschatting en zelfonderschatting. Hierbij is een kind juist meer of minder handig dan gedacht.
Zelfvertrouwen is een mooie eigenschap om te hebben, maar een kind wordt hier niet mee geboren. Een kind moet iets gedaan hebben om uiteindelijk zelfvertrouwen te krijgen. Om zelfvertrouwen te krijgen, moet een kind weten wat hij allemaal kan en niet kan; een kind moet zichzelf leren kennen. Iets wat een kind zelfvertrouwen geeft, is bijvoorbeeld een spreekbeurt met succes afronden. Hierdoor ziet het kind in dat het houden van een spreekbeurt helemaal niet zo eng en spannend is als hij eerst dacht.
Ook het hebben van veel vrienden of een paar hele goede geeft kinderen vaak zelfvertrouwen. Ze hebben dan het gevoel dat ze erbij horen en goed zijn zoals ze zijn, wat natuurlijk altijd het geval is.
Daarnaast kan hun mindset ook een grote rol spelen in het zelfvertrouwen. Zegt je kind vaak woorden als ‘alles’, ‘altijd’, ‘niets’ en ‘nooit’, dan gaat hij negatief over zichzelf denken. Hij gebruikt deze woorden om aan te geven dat niets kan en dat alles altijd fout gaat. Dit negatieve denken zorgt voor weinig zelfvertrouwen.
Veel mensen zeggen dat de verbetering moet halen uit je fouten, maar om iets te leren van de succesvolle gebeurtenissen is net zo belangrijk. Hierdoor leert een kind dat hij ook succes heeft en weet hij hoe hij dit succes kan herhalen.
Misschien wel het belangrijkste middel om zelfvertrouwen te krijgen, is om je fouten te erkennen en ze jezelf vergeven. Veel kinderen hebben het gevoel dat ze alles perfect moeten doen. Dit is natuurlijk niet waar. Iedereen kan fouten maken, zo ook kinderen. Kinderen die aan de oorzaken van hun fouten, krijgen meer zelfvertrouwen.
Zelfvertrouwen is belangrijk voor kinderen én volwassenen om gelukkiger te worden. Je wordt immers gelukkiger als je het gevoel hebt dat de dingen die je doet je makkelijk afgaan en ook succesvol zijn. Een kind zonder zelfvertrouwen heeft dit gevoel niet. Dit gevoel kan zich uiten in sociale terugtrekking, een depressie, negatieve gedachten, lage verwachtingen van en voor zichzelf hebben en moeite om aan iets nieuws te beginnen.
Dit allemaal zorgt ervoor dat je kind nog minder vertrouwen in zijn of haar kunnen krijgt met als gevolg dat zijn zelfvertrouwen daalt. Het is dus belangrijk als ouder om dit allemaal te voorkomen bij je kind door tegen hem te zeggen dat ook fouten maken goed is.
Leerplein Zwolle
Mannagras 33
8043 KC Zwolle
in de wijk Stadshagen
maandag t/m vrijdag
9:00 - 18.00 uur
zaterdag & zondag
gesloten
© 2024 Leerplein Zwolle