Mondademhaling


Mondademhaling


Je kan op twee verschillende manieren ademhalen: via je neus en via je mond. De ademhaling via je mond noem je mondademhaling of habitueel mondademen. Bij de meeste mensen vindt ademhaling via de neus, maar bij anderen juist altijd via de mond plaats. Dit kan komen door een ernstig aangeboren afwijking, maar dit komt niet vaak voor. Meestal komt het door een lichte aandoening van je kind en omgevingsfactoren, zoals neerslag en temperatuur. Deze factoren hebben ook een invloed op de ademhaling van je kind.

 Oorzaken van mondademhaling

Er zijn aandoeningen die ervoor zorgen dat jij of je kind via de mond ademt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • astma of bronchitis; een ontsteking aan de bronchiën. Hierdoor krijgt je kind minder lucht binnen via de neusademhaling. Om meer zuurstof binnen te krijgen, ga je dus via je mond ademhalen.
  • allergieën; bijvoorbeeld hooikoorts of een allergie voor een van je huisdieren. Allergieën zorgen ervoor dat de slijmvliezen in je neus wat opzwellen, waardoor je via je neus minder zuurstof binnenkrijgt.
  • veelvuldig duimzuigen; als je kind aan zijn of haar duim zuigt, ademt hij meteen via zijn mond. Dit kan daardoor een gewoonte worden met als gevolg dat hij dit tot op late leeftijd blijft doen.
  • een afwijking in de neusopening; een afwijking in de neusopening van je kind kan ervoor zorgen dat hij via zijn mond gaat ademen, doordat het voor je kind niet mogelijk is om door de zijn neus te ademen of het gaat heel moeizaam dat hij voor het gemak kiest voor de mondademhaling.
  • chronische sinusitis; een chronische ontsteking van de neusbijholte, waardoor deze opzwelt en het moeilijker is voor je kind om via de neus te ademen.
  • verkoudheid; bij een verkoudheid zit de neus van je kind verstopt, waardoor ademhaling via de neus onmogelijk is. Deze vorm van mondademhaling is niet schadelijk voor je kind als hij gewoonlijk via de neus ademhaalt, omdat deze vorm maar tijdelijk is.

 


Gevolgen van mondademhaling

De gevolgen van mondademhaling hebben te maken met het feit dat de lucht die je inademt niet wordt gefilterd en verwarmd, wat de neus wel doet. Bij een kind met astma kan de astma verergeren, doordat ongefilterde en koude lucht de luchtwegen en bronchiën irriteren.


Een tweede gevolg is dat de mond van je kind uitdroogt. Er komt minder speeksel beschikbaar in de mond van je zoon of dochter, waardoor hij of zijn minder slikt. Het gevolg hiervan is dat de buis van Eustachius te weinig wordt geopend. Deze buis verbindt de neusholte met het oor. Als deze te wordt geopend, heeft dit oorontstekingen als gevolg


Ook (een verergering van) slaapapneu is het gevolg van een chronische mondademhaling. Bij kinderen en volwassenen met slaapapneu die constant door hun mond ademhalen, verandert de positie van de kaak en het gebit, waardoor ademhaling via de mond onmogelijk wordt gemaakt. Hierdoor moet je kind snel kunnen overschakelen naar neusademhaling, wat meestal niet meteen lukt. De gevolgen hiervan zijn ademhalingsproblemen en een slaapstoornis.