Stembandknobbels


Stembandknobbels


Je kind maakt een ruisend geluid tijdens het spreken, heeft een lage en hese stem en voelt wat pijn in zijn of haar keel. Voordat je denkt dat dit gewone symptomen van heesheid zijn, moet je weten wat stembandknobbels zijn. Dit zijn knobbels en verdikkingen op de randen aan de voorkant van de stembanden; vaak op een symmetrische plaats op beide stembanden. Stembandknobbels is een van vaakst voorkomende oorzaak van stemproblemen bij jonge kinderen tussen de 7 en de 13 jaar. Jongens hebben een grotere kans om stembandknobbels te krijgen dan meisjes. Waarschijnlijk doordat jongens vaker schreeuwen. Op latere leeftijd worden deze verdikkingen voornamelijk bij vrouwen gevonden.

 

Oorzaken van het ontstaan van stembandknobbels

Er zijn een paar zaken die stembandknobbels veroorzaken. De eerste oorzaak is het schreeuwen en op een andere manier de stem misbruiken door je zoon of dochter. Kinderen die veel schreeuwen of op een andere manier misbruik maken van hun stem door rare en hoge stemmetjes na te doen, lopen een grote kans deze knobbels op hun stembanden te krijgen. Door de stem verkeerd te gebruiken, staat er steeds spanning op de stembanden. De stembanden schuren dan langs elkaar en hierdoor ontstaan deze witgrijze bultjes op de stembanden. Ook ontstaat er door verkeerd stemgebruik een chronische ontsteking van de stembanden. De tweede oorzaak is het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm en keelholte. Hierdoor raken de stembanden geïrriteerd, waarna er knobbeltjes op gaan zitten. Een laatste oorzaak van stembandknobbels is slechte lucht. Hieronder verstaan wij slechte ventilatie, een aandoening of een infectie aan de luchtwegen en het inademen van sigarettenrook of andere irriterende stoffen. Zorg dus altijd voor schone en frisse lucht in de buurt van je kind, want voorkomen is beter dan afwachten tot het overgaat.Hoe weet ik of mijn kind stembandknobbels heeft?

Als je kind hees is en een zwakkere stem heeft dan normaal, betekent dit niet per se dat hij of zij stembandknobbels heeft. Er zijn andere zaken die heesheid veroorzaken, zoals een verkoudheid. Als je kind hees is geworden door veel en hard schreeuwen, is de kans aanwezig dat je zoon of dochter deze knobbels heeft. Om hier zeker van te zijn, zal een arts dit kunnen onderzoeken.

Dit kan hij op twee manieren doen: met licht en met een slang met een cameraatje eraan. Indirecte laryngoscopie, de versie met het licht, vindt plaatst meestal plaats zonder plaatselijke verdoving. Bij Indirecte laryngoscopie wordt de keel lichtelijk verdoofd. Door licht van buiten binnen de keel te schijnen, kan de arts via een spiegeltje achter in de mond zien of er knobbels op de stembanden van je kind aanwezig zijn. Dit kan aan het begin wat onwennig voelen voor je kind, maar deze methode duurt niet lang, aangezien de arts meteen kan zien of er iets mis is. De tweede manier of stembandknobbels te onderzoeken, kan door middel van een endoscopie. Hierbij brengt de arts via de neus een slangetje met aan het eind een kleine camera naar binnen in de keel van je kind. Dit kan onder narcose plaatsvinden.