Veel lezen en schrijven prikkelt de taalontwikkeling van kinderen, maar je kind kan moeite hebben het lezen, waardoor je kind een taalachterstand oploopt. Leesproblemen zijn problemen die kinderen ervaren tijdens de ontwikkeling van het leren lezen. Elk kind leert op zijn eigen manier, waardoor er niet altijd genoeg aandacht is voor kinderen met een afwijkende manier van leren. Het herkennen van een leesprobleem bij een kind is vrij eenvoudig. Het kind zal moeite hebben om direct een tekst te begrijpen, om een lange tijd achter elkaar te lezen, het kind zal veel blijven spellen en met een vinger of bladwijzer de regels aanwijzen.
Leesproblemen zijn onder te verdelen in specifieke en algemene leesproblemen. Een kind met een specifiek leesprobleem heeft alleen moeite met lezen. Wanneer een kind op meer vlakken dan alleen lezen een probleem heeft, een brede cognitieve stoornis genoemd, heet een algemeen leesprobleem. Dyslexie is een leesprobleem. In de eerste instantie werd gedacht dat dit een specifiek leesprobleem is, maar doordat dyslexie kan voorkomen bij iedereen, van welk IQ dan ook, behoort dyslexie nu tot de algemene leesproblemen.
Een kind met dyslexie heeft op jonge leeftijd moeite met het herkennen van letters en de klanken erbij herkennen, het uitspreken van woorden en heeft een kleinere woordenschat dat leeftijdgenoten. Op latere leeftijd veranderen deze symptomen naar een slechte spelling, moeite met het herhalen van feiten en nummers, moeite met nieuwe dingen leren en het kind draait letters vaak om (hij maakt bijvoorbeeld van de b een d).
Dyslexie veroorzaakt een leesprobleem, maar er zijn nog veel andere zaken die invloed uitoefenen op het leesvermogen van een kind. De meest voorkomende redenen van leesproblemen zijn:
Leerplein Zwolle
Mannagras 33
8043 KC Zwolle
in de wijk Stadshagen
maandag t/m vrijdag
9:00 - 18.00 uur
zaterdag & zondag
gesloten
© 2024 Leerplein Zwolle