Schrijfvoorwaarden


Schrijfvoorwaarden


Leren lezen en schrijven zijn twee vaardigheden die een kind al op jonge leeftijd aangeleerd krijgt. Hoewel tegenwoordig veel getypt wordt op een laptop, mobiel of tablet, mag een goede schrijfvaardigheid zeker niet ontbreken. Op een goede manier kunnen schrijven, is ontzettend belangrijk en dit mag daarom niet onderschat worden. Meestal leren jonge kinderen op school daarom in de lagere klassen al eenvoudige letters en oefenen ze met schrijfbewegingen.

Hiermee kan een kind later de woorden gaan vormen. De vaardigheden waar een kind over moet beschikken voordat het kan beginnen met schrijven, worden de schrijfvoorwaarden genoemd.

 

Wat zijn schrijfvoorwaarden?

Niet ieder kind is op hetzelfde moment klaar om te gaan beginnen met schrijven. Dit betekent dat je kind misschien nog een paar extra weken nodig heeft voordat het kan en wil beginnen met schrijven, maar het kan ook voorkomen dat je kind al veel eerder dan de gemiddelde leerling wil leren schrijven. Een aantal voorwaarden waar een kind aan moet voldoen om goed te kunnen schrijven, noemen we de schrijfvoorwaarden. Dit zijn een aantal vaardigheden waar een kind over moet beschikken.


Een aantal voorbeelden hiervan zijn: een goede houding en voldoende beweging van de hand, een juiste hand-oog coördinatie en genoeg concentratie en motivatie om zich gefocust met het schrijven bezig te houden. Motivatie is de belangrijkste factor in zowel het leren lezen als in het leren schrijven. Wanneer je kind heel graag wil leren schrijven, zal hij er meer moeite voor willen doen om zijn houding te verbeteren en een gemotiveerd kind kan ook langer zijn concentratie vasthouden. Het is een handige manier voor een leerkracht om bij te houden hoever een kind al is in zijn ontwikkeling.

 

Ontwikkelen van de schrijfstijl

Kinderen beginnen dus al op zeer jonge leeftijd met schrijven. Natuurlijk gooien de leerkrachten je kind niet direct in het diepe, maar leren kinderen schrijven op een spelende manier. Door middel van leuke oefeningen of spelletjes leren kinderen hoe ze lussen moeten maken, hun pen moeten vasthouden en het leren schrijven tussen de lijntjes in het schrift. Deze basis is ontzettend belangrijk, voordat een kind echt begint met het ontwikkelen van de verschillende woordjes. Een fijne motoriek is essentieel voor het goed kunnen schrijven en men begint hier daarom al vroeg mee op de basisschool.