Keelproblemen


Keelproblemen


Iedereen heeft weleens keelklachten. Zo ook veel kinderen. Het is erg vervelend om te zien dat je kind ergens pijn heeft en jij de oorzaak ervan niet direct weet. Keelpijn is een probleem dat vaak bij kinderen voorkomt. Kinderen kunnen hierdoor een vervelend tot pijnlijk gevoel in hun keel krijgen. Ook gaan slikken en praten een stuk moeilijker bij erge keelpijn. Je kind gaat veel hoesten en slijm produceren als hij of zij een mogelijke keelaandoening heeft.

 

Vijf soorten keelproblemen

De soorten keelproblemen die je kind kan hebben, variëren van een simpele verkoudheid tot een probleem bij het slikken en ademen. Keelproblemen die je kind mogelijk heeft of krijgt, zijn:

  • keelpijn. Dit is een ongevaarlijke en onschuldige pijn in de keel van je kind. Gewone keelpijn gaat meestal binnen 10 dagen vanzelf over. Een symptoom van keelpijn is veel hoesten. Keelpijn kan ook zelf een symptoom van een andere aandoening.
  • keelontsteking. Bij een keelontsteking is de keel van je kind ontstoken. Symptomen van een keelontsteking zijn veel hoesten, koorts, keelpijn en pijn bij het slikken. Vaak gaat een keelontsteking gepaard met een ontsteking aan de amandelen. Hierop zijn dan witgele stippen te zien.
  • brok in de keel. Soms beschrijft je kind een bepaald gevoel als een ‘brok in de keel’. Dit gevoel is onschuldig en komt vaak voor. Andere klachten die je kind bij dit gevoel kan hebben, zijn: een branderig en pijnlijke keel en een hoge slijmproductie. Je kind kan de slijm niet doorslikken, wat soms een benauwd gevoel als gevolg heeft.
  • slikproblemen. Het kan voorkomen dat je kind wat moeite heeft met het doorslikken van zijn of haar voedsel of speeksel. Dit noemen we een slikprobleem. Als slikken onmogelijk is, heet dit afagie. Als het alleen moeilijk is, heet dit dysfagie. Slikproblemen kunnen tijdelijk zijn, soms enkele minuten, dan is dit probleem niet erg. Als deze problemen altijd aanwezig zijn, kan het een teken zijn dat er iets ergs aan de hand is, maar dit kan gelukkig altijd verholpen worden.
  • ademhalingsproblemen. Als je kind moeilijkheden ondervindt met ademhaling, kan hij of zij een ademhalingsprobleem hebben. Symptomen hiervan zijn vermoeidheid en een slechte conditie. Gelukkig is dit probleem te verhelpen. Denk bij ademhalingsproblemen aan astma.

 

Wat veroorzaakt keelproblemen?

Bij de meeste vormen van keelproblemen kan je kind hier niet veel aandoen, maar je kind kan het risico op een keelprobleem wel verkleinen. Doordat er verschillende keelproblemen zijn, zijn er automatisch ook verschillende oorzaken van problemen aan de keel.

In de meeste gevallen krijgt je kind keelpijn door een verkoudheid. Dit virus is verder ongevaarlijk. Je herkent deze vorm van keelpijn aan de rode kleur van de keel van je kind en de keel is wat opgezwollen bij een verkoudheid. Verkoudheid is niet het enige virus dat keelproblemen veroorzaakt. Een ander virus dat keelpijn veroorzaakt is de ziekte van Pfeiffer.


Ook bacteriën brengen keelproblemen met zich mee. Bacteriën zorgen voor keelontstekingen, waarvan amandelontsteking de bekendste is.

Een brokgevoel heeft meestal als oorzaak de spierspanning tijdens het slikken en hoesten.

Slikproblemen worden meestal veroorzaakt een aandoening in de keel, zoals aandoening aan de stembanden of aan het strottenhoofd van je kind. Een droge mond veroorzaakt ook vaak slikproblemen en is een onschuldige aandoening.