Mondgedrag

Afwijkende mondgewoonten


Na het geven van borstvoeding of de fles geven veel ouders hun kind de speen. Hierdoor voorzie je je kind in zijn zuigbehoefte en dat is prima. Met overstap van borstvoeding/fles naar vast voedsel komt ook periode om het gebruik van de speen af te bouwen. Dit kun je doen door je kind eerst overdag en later ook 's nachts geen speen meer te geven. Doordat in stappen af te bouwen went je kind aan zijn mond zonder speen. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondspieren en gebit dat je kind op termijn geen speen of duim meer in zijn mond heeft. Hierdoor kan het gebit scheef groeien. Dit is natuurlijk niet wenselijk.


Door gewenning kan het kind zichzelf ook aanleren om te ademen via de mond. Door mondademhaling komt lucht rechtstreeks in de longen, waardoor ook virussen en bacteriën gemakkelijk binnenkomen. Daardoor kan je kind sneller ziek worden. Daarom is het ook voor jonge kinderen belangrijk dat ze op een correcte wijze leren ademhalen.


Dit afwijkende mondgedrag heeft je kind zichzelf aangeleerd en kan met behulp van logopedie ook weer worden afgeleerd. Sanne geeft je kind adequate begeleiding om dit mondgedrag te veranderen. Door juiste mondgedrag aan te leren worden ook spraakproblemen voorkomen.


Zie je dat je kind de lippen niet goed kan sluiten, een grote zuigbehoefte heeft of ademhaalt via de mond? Neem dan vrijblijvend contact op met Sanne. Ze kan je kind onderzoeken en vervolgens begeleiden bij het aanleren van het juiste mondgedrag.