Gehoorproblemen

Gehoorproblemen bij kinderen


Luistert je kind niet naar je en denk je dat je kind dit bewust doet? Voordat je hem of haar hierop aanspreekt, moet je rekening houden met het feit dat ook kinderen problemen aan hun gehoor kunnen krijgen. Een kind met een gehoorprobleem heeft moeite om je te verstaan of kan je helemaal niet horen en kan hierdoor niet reageren op wat de ouder zegt. Gehoorproblemen zijn voor zowel het kind als voor de ouder vervelend, maar wat zijn de oorzaken van gehoorproblemen bij kinderen, hoe herken je een gehoorprobleem en wat kun je ertegen doen?


Wat zijn de oorzaken van gehoorproblemen bij kinderen?

Net als vele andere problemen kan ook een gehoorprobleem verschillende oorzaken. De oorzaken lopen uiteen van een kleine oorzaak die makkelijk te verhelpen valt tot een ernstige afwijking aan het oor. De mogelijke oorzaken van gehoorproblemen bij kinderen zijn:


  • Verkoudheid. Een verkoudheid kan ervoor zorgen dat het oor van je kind dicht komt te zitten. Dit komt doordat het trommelvlies bij een verkoudheid wat in is getrokken. Hierdoor hoort je kind minder. Een verkoudheid gaat vanzelf over.
  • Oorontsteking. Een verkoudheid kan leiden tot een oorontsteking. Hetzelfde virus dat voor een verkoudheid zorgt, kan ook het virus voor een oorontsteking met zich meedragen.
  • Een verstopt oor. Naast dat het oor van je kind verstopt kan zitten door een verkoudheid kan ook oorsmeer ervoor zorgen dat je kind minder hoort. Een teveel aan oorsmeer zorgt ervoor dat er minder geluid in het oor van je kind komt.
  • Een beschadiging aan het trommelvlies. Een beschadiging aan het trommelvlies kan komen door een oorontsteking, een te hard geluid voor een lange tijd of een voorwerp dat in het oor van je kind komt.
  • Een erfelijke aandoening. Wanneer een van de ouders ook een gehoorprobleem heeft, is de kans dat groter dat het kind ook een gehoorprobleem krijgt. Wanneer dit het geval is, spreken we van een erfelijke aandoening.
  • Bacteriële meningitis. Per jaar krijgen ongeveer 550 kinderen deze ziekte. Deze ziekte kan leiden tot slechthorendheid en zelfs tot totale doofheid.
Hoe herken ik een gehoorprobleem bij mijn kind?

Een gehoorprobleem is in de meeste gevallen makkelijk te herkennen. Een eerste teken waaraan je kan merken dat je kind problemen heeft met zijn of haar gehoor is dat hij of zijn vaak ‘’wat’’ zegt. Dit doet je kind omdat hij je niet goed heeft verstaan en wil dat de ouder het nog een keer herhaalt. Wanneer je kind vaak ‘’wat’’ zegt, kan ook betekenen dat je kind niet goed oplet en niet gefocust is wanneer de ouder iets zegt.


Een tweede symptoom is dat je kind de tv harder zet. Dit doet je kind met dezelfde reden als waarom hij vaak ‘’wat’’ zegt. Hij hoort het immers niet goed. Kinderen met gehoorproblemen hebben vooral moeite om iemand te verstaan wanneer ze zich in een lawaaiige omgeving bevinden. Ook zijn kinderen met problemen aan het gehoor prikkelbaarder, zijn ze sneller moe en hebben deze kinderen eerder hoofdpijn.